De belangrijkste vaardigheden voor je carrière

Wanneer je na de studie eindelijk aan het werk gaat, betekent tegenwoordig niet meer dat je klaar bent met leren. Tegenwoordig hangt onze economie en maatschappij een ethos aan van een leven lang leren. Dit betekent dat we ook tijdens onze carrière onszelf verder ontwikkelen en nieuwe vaardigheden opdoen. Sowieso is het tegenwoordig normaler om vaker van baan te wisselen en verschillende functies uit te voeren. Om op een gezonde manier verder te groeien is het belangrijk om ook tijdens je carrière nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel bespreken we de beste vaardigheden om te leren die je kunt inzetten voor je werk.

Coderen

Eigenlijk is er sinds de opkomst van computers in de jaren 80 altijd een tekort aan goede ICT mensen geweest. Leren coderen is een vaardigheid die maar weinig mensen ontwikkelen maar in ons steeds meer digitale wereld alleen maar belangrijker wordt. Coderen klinkt ontzettend ingewikkeld maar is een vaardigheid die in principe iedereen kunt ontwikkelen. Wanneer je besluit om te leren coderen dan moet je natuurlijk eerst voor een bepaalde taal kiezen. Een codeer taal die heel breed inzetbaar is, is python.

Grafische vormgeving

Dit is vooral een vaardigheid voor diegenen die een creatieve carrière najagen. Wanneer je graag tekent of schildert of wilt ontwerpen, dan is grafische vormgeving onmisbaar. Veel creatieve personen werken graag met hun handen maar voor de meeste functies is het tegenwoordig essentieel dat je overweg kunt met computerprogramma’s. Vaak is het belangrijk om de basisfuncties te kennen. Daarmee kom je al een heel eind. Je kunt de basis van grafische vormgeving snel leren met een online cursus. Denk bijvoorbeeld aan een grafische vormgeving cursus van soofos.

Soft skills

Er zijn in principe twee soorten vaardigheden. Harde vaardigheden die gemakkelijk aan te duiden zijn zoals coderen en grafische vormgeving. Maar ook ‘zachte’ vaardigheden zijn belangrijk. Zachte vaardigheden zijn vaardigheden die niet meteen meetbaar zijn, maar toch gigantisch belangrijk zijn voor het goed functioneren van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden zoals communicatie, teamwork en probleemoplossend vermogen. Alhoewel deze vaardigheden niet specifiek meetbaar zijn, is het wel degelijk mogelijk om ze te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld communicatie verbeteren door boeken te lezen over effectieve communicatietechnieken. En een leuk team uitje doet wonderen voor het samenwerken. Een andere belangrijke vaardigheid is kritisch denken. Met kritisch denken kun je een situatie beoordelen op de feiten zonder dat je emoties erbij betrokken raken.