Waarom zou je meer boeren- en schapenkaas moeten eten?

Boerenkaas is afkomstig van rauwe, dagverse melk. Dus rechtstreeks van de koe wordt deze melk onmiddellijk verwerkt tot boerenkaas. Boerenkaas komt dus rechtstreeks van bij de boer en ondergaat geen enkele bewerking. De melk wordt dus niet gepasteuriseerd zoals dat bij de productie van de meeste soorten kaas wel het geval is. Datgene wat de koe eet en de van nature aanwezige bacteriën in rauwe melk, geven boerenkaas zijn specifieke smaak. Die smaak is dus ook nooit hetzelfde. Boerenkaas is niet alleen lekker, maar ook gezond. Deze populaire soort kaas wordt nu nog altijd volledig met de hand gemaakt en dat zorgt voor zijn aparte structuur.

Boerenkaas wordt natuurlijk gerijpt

Boerenkaas wordt zelfs op een natuurlijke manier gerijpt. Dus geen toegevoegde stoffen om de rijping te stimuleren zoals bij fabriekskazen. Boerenkaas wordt gerijpt op houten planken en met de hulp van ventilatoren gerijpt. Dat zorgt er voor dat tijdens het rijpingsproces constant de juiste temperatuur wordt aangehouden.

Boerenkaas gezond?

Echte boerenkaas van rauwe melk draagt het Kwaliteitsmerk Boerenkaas (KB). Dit officieel keurmerk gegarandeerde kwaliteit van de kaas, een Nederlands natuurproduct. Boerenkaas is gezond en past in ieder gezond eetpatroon. Dat danken we aan de manier waarop dit soort kaas wordt gemaakt: natuurlijk en zonder toevoeging van chemische stoffen. Natuurlijker kan het niet. Eén goede raad: boerenkaas kopen doe je rechtstreeks bij de boer. Zo ben je zeker van zijn kwaliteit en gezondheid.

Hoe gezond is schapenkaas?

Magere schapenkaas (+20 en +30) verdient de voorkeur. Verse zachte schapenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf. Schapenkaas kopen doe je rechtstreeks bij de (schapen)boer, precies zoals dat met boerenkaas het geval is. Zo ben je er zeker van dat hij volledig natuurlijk en dus zonder toegevoegde stoffen werd gemaakt. Dat is het grootste verschil met bewerkte schapenkaas. Die bevat veel minder gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten maar meer verzadigde vetten en calorieën. Schapenkaas rechtstreeks van bij de (geiten) boer is wél gezond. Natuurlijke geitenkaas:

  • Heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten van een hoge kwaliteit.
  • Past in ieder gezond en natuurlijk eetpatroon, ook als je iets aan je overgewicht wilt doen.
  • Verteert makkelijker dan kaas afkomstig van koemelk.
  • Verlaagt een hoge bloeddruk.
  • Stimuleert je herstel na ziekte of een operatieve ingreep.
  • Bevat minder lactose.
  • Zorgt voor een sterk beendergestel en beschermt tegen osteoporose.
  • Is rijk aan koper.
  • Is vrij van toegevoegde chemische stoffen.