Ierse vlag – het ontstaan en de betekenis

Er zijn ontzettend veel vlaggen. De een mooier dan de ander. Een erg bijzondere vlag, is de Ierse vlag. Deze vrolijk gekleurde vlag kent een bijzondere geschiedenis. Bovendien zitten er allerlei betekenissen verbonden aan de kleuren die aanwezig zijn in de Ierse vlag. Ben jij nieuwsgierig en wil je graag meer te weten komen over deze groen-wit-oranje vlag? Lees dan snel verder en ontdek hier alles over het ontstaan en de betekenis van de Ierse vlag.

 

De Republiek Ierland

 

Voor we naar de Ierse vlag kijken, moeten we eerst even wat vertellen over het land. Ierland, oftewel de Republiek Ierland, ligt ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Om een onderscheid te maken tussen het gelijknamige eiland, wordt het land aangeduid als de Republiek Ierland. Dit Europese land heeft Dublin als hoofdstad en telt ongeveer 5 miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna 70.000 vierkante kilometer.

Naast Ierland ligt Noord-Ierland. In tegenstelling tot de Republiek Ierland hoort dit deel wel tot het Verenigd Koninkrijk. Wat niet veel mensen weten is dat Ierland een nationaal symbool heeft. Net zoals Nederland een leeuw heeft, heeft Ierland een Keltische harp. Deze harp is ook terug te vinden op de euromunt van dit land. De Ierse vlag kent een bijzondere geschiedenis dankzij het turbulente verleden van het land.

 

Het ontstaan van de Ierse vlag

 

De Ierse vlag stamt eigenlijk uit 1848. Een nationalist met de naam Thomas Francis Meagher introduceerde het ontwerp van deze vlag. Hij had de vlag gebaseerd op de Franse variant. De vlag sloeg echter toen nog niet aan. Pas tijdens de Paasopstand kreeg de vlag echt betekenis voor het volk.

De Paasopstand vond plaats in 1916. Het was de Ierse Republikeinse opstand en wordt als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het land beschouwd. Pas in 1922 werd de Ierse vlag zoals wij hem nu kennen aangenomen als de nationale vlag van de Ierse Vrijstaat. Toen de Vrijstaat overging in de moderne Republiek Ierland werd de Ierse vlag meegenomen.

 

Betekenis van de kleuren

 

De Ierse vlag bestaat uit drie prominente kleuren: groen, wit en oranje. De betekenis van deze kleuren kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Zo zou het groen staan voor de katholieken, wit voor de vrede en oranje voor de protestanten. Maar zoals vermeld is dit niet de enige verklaring voor de gekozen kleuren. Wist je dat er ook een Nederlandse aanwezigheid gevonden kan worden in de Ierse vlag?

Volgens een andere interpretatie slaat dan het groen op de Ierse republikeinse stroming van het einde van de 18e eeuw. Maar het groen in de Ierse vlag kan ook staan voor de Gallische traditie in het land. Vervolgens zou het wit staan voor het verenigen van alle culturen en religies. Het oranje staat in deze interpretatie tot slot voor de Nederlandse Koning Willem I (Willem van Oranje) die de koning van Engeland versloeg tijdens de Slag om de Boyne.