Zelf een schutting plaatsen

Wil je zelf een schutting plaatsen? Een schutting plaatsen is een goede manier om privacy te creëren in je tuin en je tuin daarmee wat meer af te schermen. Lees hier de belangrijke tips bij het plaatsen van een schutting.  

Soorten schuttingen 

Er zijn veel verschillende soorten schuttingen. Denk aan houten schuttingen, betonnen schuttingen, een schutting van gaas of misschien een natuurlijke omheining. Een klassieker onder de schuttingen zijn wel houten schuttingen. Dat heeft namelijk vele voordelen. Ten eerste heb je heel veel keuze uit verschillende soorten hout. Bij hillhouttuinhout.nl kun je verschillende soorten hout kopen. Doordat er vele soorten zijn, zit er ook veel variatie in de prijs. Zo is een houten schutting toegankelijk voor ieder zijn tuin. Ook heeft het een natuurlijke uitstraling. Het zorgt voor een prettige en sfeervolle uitstraling, in vergelijking met bijvoorbeeld een kunststof schutting. Ook kun je het gemakkelijk zelf verven. Dus als je er op uit gekeken bent, kun je je schutting een leuk kleurtje geven.  

Dan kun je nog kiezen uit een horizontale schutting of een verticale schutting. Een horizontale schutting heeft als voordeel dat het een stevige constructie is met weinig zaagwerk. Ook is er minder hout nodig dan bij verticale planken. Daarnaast is er minder doorkijk met de buren en kun je zelf de hoogte van de schutting bepalen. Met de hoeveelheid planken bepaal je hoe ver de planken van elkaar afgemonteerd worden. Vaak worden de planken om en om op een kant gemonteerd omdat je dan geen doorkijk hebt. Je moet de tussenruimte van de planken ook niet te groot maken want dan kijk je alsnog door de schutting heen.  

Benodigdheden 

Als je zelf een schutting gaat plaatsen heb je verschillende dingen nodig: 

  • Tuinschermen 

  • Houten palen of betonnen palen 

  • Waterpas 

  • Touw 

  • Schroeven 

  • Grondboor 

  • Hamer 

  • Boormachine 

  • Zaag 

Stappenplan 

Stap 1: De eerste stap is om de totale lengte van de tuin op te meten waar je de schutting wilt gaan plaatsen. Om eventuele problemen met de buren te voorkomen, moet je erop letten dat de schutting niet over de erfgrens wordt geplaatst.  

Stap 2: Vervolgens kun je een draad spannen tussen het begin- en eindpunt van de schutting. Dan kun je ervoor zorgen dat de palen precies tegen de lijn aan komen te staan, zodat het recht staat.  

Stap 3: Heb je de plaatsen van de palen bepaald, dan kun je gaten gaan graven voor de palen. Dit kun je doen met een grondboor of een schep. 

Stap 4: Vervolgens zet je de palen in de gaten en maak je die weer dicht met aarde of snelbeton. 

Stap 5: Op de zijkant van de palen komen de schuttingssteunen. Je moet de schutting goed vastschroeven. Vervolgens kun je nog controleren of de schutting waterpas hangt aan de hand van het draad.